Katten zijn van nature nieuwsgierige dieren en houden ervan om buiten te zijn en de omgeving te verkennen. Als kattenliefhebber wil je je kat dan ook graag de mogelijkheid geven om zelf naar buiten en naar binnen te kunnen. Gelukkig zijn er verschillende voorzieningen die je kunt treffen om dit mogelijk te maken.

Voorzieningen die je kunt treffen voor je kat

Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je deuren geschikt zijn voor katten. Dit betekent dat je een kattenluik moet installeren. Er zijn verschillende soorten kattenluiken beschikbaar, van eenvoudige modellen tot geavanceerde versies met bijvoorbeeld een chip die ervoor zorgt dat alleen jouw kat het luik kan openen. Zorg ervoor dat het kattenluik groot genoeg is voor jouw kat om comfortabel doorheen te kunnen en dat het op de juiste hoogte is geïnstalleerd, zodat je kat er gemakkelijk bij kan.

Kattenren of kattentuin?

Naast het installeren van een kattenluik zijn er nog andere voorzieningen die je kunt treffen om het buitenleven van je kat te verbeteren. Zo kun je bijvoorbeeld een kattenren of -tuin aanleggen, waar je kat veilig kan rondlopen en spelen. Een kattenren kan zowel binnen als buiten geplaatst worden en biedt je kat de mogelijkheid om van de buitenlucht te genieten zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat hij of zij wegloopt of in gevaarlijke situaties terechtkomt.

Tips zodat je kat zelf naar buiten kan

Als je kat naar buiten gaat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hem of haar altijd terug kunt vinden. Hier zijn zes tips voor:

 1. Zorg voor een goede identificatie: voorzie je kat van een halsbandje met je contactgegevens erop. Je kunt ook overwegen om je kat te laten chippen, zodat hij of zij gemakkelijk geïdentificeerd kan worden als hij of zij wordt gevonden.
 2. Maak een recente foto: zorg dat je altijd een recente foto van je kat hebt, zodat je deze kunt verspreiden als je hem of haar kwijt bent.
 3. Houd de kattenbak schoon: als je kat wegloopt, kan hij of zij de weg naar huis terugvinden door zijn of haar geur te volgen. Zorg er daarom voor dat de kattenbak schoon is, zodat je kat zijn of haar eigen geur kan herkennen.
 4. Roep je kat op vaste tijden: als je je kat op vaste tijden roept, zal hij of zij weten wanneer het tijd is om naar huis te komen.
 5. Maak gebruik van een Gps-tracker: er zijn verschillende Gps-trackers beschikbaar die je op de halsband van je kat kunt bevestigen. Zo kun je altijd zien waar je kat zich bevindt.
 6. Vraag je buren om hulp: als je kat kwijt is, vraag dan je buren om hulp. Ze kunnen helpen zoeken en de buurt in de gaten houden.

Ten slotte is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat niet verloren raakt. Dit betekent dat je je kat altijd in de gaten moet houden als hij of zij naar buiten gaat en ervoor moet zorgen dat je kat niet in gevaarlijke situaties terechtkomt. Hier zijn enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen:

 1. Houd toezicht: laat je kat niet alleen naar buiten gaan, maar houd hem of haar altijd in de gaten. Zeker als je kat nog niet gewend is om buiten te zijn, kan het nodig zijn om de eerste paar keer mee naar buiten te gaan.
 2. Zorg voor een veilige omgeving: maak de buitenomgeving veilig voor je kat door bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen en planten te vermijden, en door ervoor te zorgen dat je kat niet bij drukke wegen kan komen.
 3. Laat je kat wennen aan de omgeving: als je kat nog niet gewend is aan buiten zijn, is het belangrijk om hem of haar rustig te laten wennen aan de omgeving. Begin met korte uitjes en breid deze langzaam uit.
 4. Geef je kat voldoende aandacht: zorg ervoor dat je kat voldoende aandacht krijgt, ook als hij of zij buiten is. Dit kan helpen om te voorkomen dat je kat wegloopt.
 5. Zorg voor voldoende voedsel en water: als je kat buiten is, heeft hij of zij mogelijk meer behoefte aan voedsel en water. Zorg ervoor dat er voldoende voedsel en water beschikbaar is.

Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen en ervoor te zorgen dat je kat altijd geïdentificeerd kan worden, kun je ervoor zorgen dat je kat veilig naar buiten en naar binnen kan en dat je hem of haar altijd terug kunt vinden als hij of zij toch wegloopt. Door je kat de mogelijkheid te geven om van de buitenlucht te genieten, kun je hem of haar een gelukkig en gezond leven geven.