Als je van plan bent om je kat mee te nemen voor een autorit, zijn er verschillende voorzieningen die je kunt treffen om de reis zo comfortabel mogelijk te maken voor zowel jou als je kat. Hieronder staan een aantal tips en benodigdheden die kunnen helpen bij het voorbereiden van een autorit met je kat.

Benodigdheden voor de rit

Ten eerste is het belangrijk om de juiste benodigdheden mee te nemen voor jezelf en je kat. Voor jezelf is het verstandig om voldoende water, snacks en een routebeschrijving mee te nemen. Voor je kat is het belangrijk om de volgende spullen in te pakken:

Tips voor een comfortabele autorit

Dit zijn enkele tips, 6 in totaal, om je autorit zo comfortabel als mogelijk te maken:

 1. Maak de reismand aantrekkelijk: zet de reismand enkele dagen voor de reis al klaar in huis. Zo kan je kat alvast wennen aan de geur en aanwezigheid van de mand. Leg er een dekentje of kussentje in en eventueel een speeltje om de mand aantrekkelijker te maken voor je kat.
 2. Laat je kat wennen aan autorijden: als je kat niet gewend is aan autorijden, kan het helpen om hem te laten wennen aan het geluid en de beweging van de auto. Je kunt dit doen door je kat in de auto te zetten terwijl deze stilstaat en rustig met hem te praten en hem te aaien. Bouw de duur van deze sessies langzaam op.
 3. Plan pauzes in: zorg ervoor dat je regelmatig stopt om je kat de kans te geven om te plassen, te poepen en wat rond te lopen. Dit kan ook helpen om stress bij je kat te verminderen.
 4. Houd de temperatuur in de gaten: zorg ervoor dat de temperatuur in de auto niet te hoog of te laag is. Laat de airconditioning of verwarming als nodig draaien.
 5. Geef je kat geen eten voor de reis: het is verstandig om je kat enkele uren voor de reis geen eten te geven. Dit kan voorkomen dat je kat ziek wordt in de auto.
 6. Gebruik een veiligheidsharnas: als je kat graag bij je op schoot zit tijdens het autorijden, is het verstandig om een veiligheidsharnas te gebruiken. Dit voorkomt dat je kat bij een noodstop door de auto vliegt.

Voorzieningen die je kunt treffen in de auto

Er zijn ook verschillende voorzieningen die je kunt treffen om ervoor te zorgen dat je kat rustig blijft tijdens de autorit. Hieronder staan enkele mogelijkheden:

 1. Feliway: Feliway is een synthetische vorm van het ‘gelukshormoon’ van katten. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals een spray of verdamper, en kan helpen om stress bij je kat te verminderen.
 2. Geluiddempende materialen: als je merkt dat je kat gestrest wordt van het geluid van de auto, kun je geluiddempende materialen gebruiken, zoals een geluiddempende deken of een speciale geluiddempende kattenmand.
 3. Zonneschermen: zorg ervoor dat de ramen van de auto zijn bedekt met zonneschermen om de temperatuur in de auto te reguleren en de hoeveelheid licht die je kat binnenkrijgt te verminderen.
 4. Waterdispenser: als je van plan bent om lange afstanden af te leggen, kan een waterdispenser voor je kat een handige oplossing zijn. Dit zorgt ervoor dat je kat voldoende water binnenkrijgt zonder dat je continu hoeft te stoppen.
 5. Comfortabele kattenmand: een comfortabele kattenmand kan ervoor zorgen dat je kat zich veilig voelt tijdens de reis. Zorg ervoor dat de mand groot genoeg is voor je kat om in te liggen en dat er voldoende ventilatie is.
 6. Katten veiligheidsgordel: als je kat niet gewend is aan een reismand, kan een katten veiligheidsgordel een alternatief zijn. Dit houdt je kat veilig op zijn plaats tijdens de autorit.

Alles bijeengenomen voor een autorit met je kat

Als je van plan bent om je kat mee te nemen voor een autorit, is het belangrijk om de juiste voorzieningen te treffen en de nodige benodigdheden mee te nemen. Daarnaast zijn er verschillende tips die je kunt toepassen om de reis zo comfortabel mogelijk te maken voor je kat. Plan pauzes in, zorg voor een comfortabele kattenmand en laat je kat wennen aan autorijden.

Vergeet ook niet om de temperatuur in de auto in de gaten te houden en gebruik te maken van veiligheidsvoorzieningen, zoals een katten veiligheidsgordel. Met deze tips en voorzieningen zorg je ervoor dat je kat comfortabel en veilig met je meereist tijdens de autorit.